lunes, mayo 02, 2011

El cas de Bin Laden: Mateixos gossos, diferents collarsQuina diferència hi ha entre un islamista o un africà d'una tribu amb matxet en mà i els nord-americans que aquest dilluns han celebrat pels carres d'USA la mort de Bin Laden? Cap ni una. Els instints humans, la venjança i l'exhibició de poder són per a tots iguals, per al palestí que crema una bandera jueva o per al que es felicita per la mort de Bin Laden o Sadam.

Per damunt del fet, de la noticia, de la mort de Bin Laden, la imatge del dia no és una altra que la de milers de nord-americans de tots els colors celebrant als carrers de les ciutats més importants dels USA la mort del terrorista dels terroristes com si es tractara de la consecució de la Copa del Món de Futbol o de basquet. No n'he trobat diferència. Crits nacionalistes, banderes, cotxes pitant i joves botant. Quina és la diferència entre l'americà del primer món fent això i el líder d'una tribu africana amb el cap en la mà del seu contrincant exhibint-la com un trofeu. Sí, hi ha distància en kilòmetres, en Educació, en domini de les tecnologies, armament, sèries de televisio, 'tabletes' IPAD, Seguretat Social, vacances, festes i vacances d'estiu, Universitats, cotxes amb aire condicionat, reproducció assistida, obesitat... però l'essència és la mateixa. Els mateixos comportaments primaris, de venjança, d'odi i de demostració de poder.

I dos, ens hem tornar a deixar seduir pels discursos polítics? Justificació de la mort perquè era l'enemic número 1 de la patria americana? El seu juí on està? Era un rematat fill de sa mare, com Sadam, com Gadafi... dictadors, abusadors de poder i assassins, però no és eixe l'exemple per al món. Allò de 'ojo por ojo' era una paràbola.

No hay comentarios: